Latest Blogposts

Zo maak je zelf prachtig beeldmateriaal voor Facebook

Zie jij ook regelmatig op Facebook prachtig beeldmateriaal van andere winkels voorbij komen? Van die mooie opgemaakte foto’s met tekst er op. En vraag je je af hoe je conculega's dat gedaan hebben?

De reden dat je conculega's van die mooie afbeeldingen hebben komt niet doordat ze stiekem fantastisch ontwerptalent hebben. De werkelijke reden is dat ze gebruik maken van geweldige (gratis) programma's zoals Picmonkey en Canva.

Met die programma"s kan echt iedereen heel makkelijk zelf prachtig beeldmateriaal voor Facebook maken. Jij dus ook!

Bekijk mijn video waarin ik je laat zien hoe makkelijk dit is.

 

Zo-maak-je-zelf-prachtig-beeldmateriaal-voor-Facebook

 

De foto bij je bericht bepaalt of je bericht gelezen wordt

Afbeeldingen zijn ontzettend belangrijk op Facebook. Een goede afbeelding bij je bericht bepaalt of je bericht wel of niet opvalt tussen al die honderden andere berichten. Want als je volgers een paar honderd Facebook vrienden hebben en daarnaast ook nog eens tientallen pagina's een like hebben gegeven, staat hun nieuwsoverzicht echt bomvol.

 

Hoe val je op met je foto?

Foto's met een pakkende tekst vallen veel meer op dan gewone foto's. Ook foto's die uit meerdere foto's bestaan vallen op. Net als foto's met een opvallende button (zoals een knal gele cirkel met 'aanbieding').

Stel bijvoorbeeld een vraag, laat mensen hun favoriet kiezen, promoot een artikel van de week, vertel dat dit het favoriete artikel van een medewerker is etc.

Ik zie helaas nog veel te vaak foto's met tekst voorbij komen die veel echt lelijk zijn. Vaak schreeuwerig. Of ze zijn heel knullig opgemaakt. Zulke foto's ogen amateuristisch en goedkoop. Potentiële klanten krijgen dan meteen een beeld bij je winkel. Het is daarom belangrijk dat je als je teksten op je foto zet, of met kleuren werkt, het er professioneel uit ziet.

Kijk bij je conculega's hoe zij teksten op foto's plaatsen of hoe zij met meerdere foto's in 1 afbeelding werken en maak zo iets na voor je eigen winkel.

 

FB-afbeeldingen-met-tekst-modewinkel

 

Herken je deze frustratie?

Pas sprak ik 3 winkeliers vlak achter elkaar die allemaal met de handen in ’t haar zaten hoe andere winkeliers nou van die prachtige vormgeven foto's maakten en waarom het hun niet lukten.

Een eigenaar van een modewinkel vertelde dat ze uren in Word bezig was geweest om tekst over een foto te zetten. Het was wel gelukt, maar lang niet zo mooi als bij anderen. En als zij meerdere foto's in 1 bericht plaatste dan werden de foto's zo getoond dat de hoofden er vanaf vielen. Bij andere winkels worden de hoofden wel getoond. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Een eigenaar van een winkel in woonaccessoires had de moed opgegeven en liet nu maar zijn omslagfoto’s opmaken door zijn reclamebureau.

 

2-voorbeelden-van-omslagfoto's-met-tekst

Prachtige Facebook afbeeldingen van Auping en miss Etam

 

Je bent echt niet de enige bij wie het niet lukt

Veel winkeliers schamen zich een beetje dat ze blijkbaar geen mooie afbeeldingen voor Facebook kunnen maken en durven het eigenlijk ook niet te zeggen. Bang dat ze de enige zijn. Bij de rest lijkt het allemaal te lukken.

Ik vertel altijd dat ze absoluut niet de enige zijn. Ik werk met heel veel winkeliers en hoor deze vraag ècht heel veel.

Tijdens een coachingsessie via Skype laat ik ze zien hoe je via het gratis programma Canva zelf prachtig beeldmateriaal voor Facebook maakt. Zonder dat het je veel tijd kost. Tijdens mijn live demonstratie vallen er heel wat kwartjes. "Oh, doe je dat zo!" Na deze coachingsessie maken ook deze winkeliers zonder gefrustreerd te raken prachtig beeldmateriaal.

 

In deze video laat ik je zien hoe je met Canva prachtig beeldmateriaal voor Facebook maakt

 

 

 

Canva heeft kant en klare templates voor Facebook

Canva-templates

 
In Canva kan je kiezen voor kant en klare templates voor Facebook. Met deze templates heb je exact de goede maten. Zo heb je een template voor een omslagfoto, voor een Facebook bericht en een template die uit meerdere foto's bestaat (collage). Voor alle andere social media kanalen zijn er ook templates.

Voor een Facebook bericht kan je zowel het template 'Facebook post" kiezen, als het template 'Photo collage'. Met beide templates krijg je een grote afbeelding bij je bericht die in zijn geheel getoond wordt en die de volle breedte beslaat.

Je kan ook een afbeelding maken met eigen maten. Dit is bijvoorbeeld handig als je een afbeelding wilt maken voor een Facebook tab. Rechts boven zie je 'Use custom dimensions". Hier kan je een eigen breedte en lengte invullen.

 

Plaats altijd horizontale foto’s op Facebook

Facebook-foto-verticaal-genomen

Regelmatig zie ik foto’s bij Facebook berichten die maar de halve breedte beslaan. Zo zonde! Je krijgt van Facebook de ruimte om een grote opvallende foto te plaatsen en maak daar gebruik van.

Heb je je weleens af gevraagd waar het nou aan ligt dat je een stuk wit hebt naast je foto? Dat komt omdat je een verticale foto hebt genomen. Bij verticale foto’s krijg je dus altijd een stuk wit naast je foto. Ik vind dat echt zonde en adviseer je om vanaf nu alleen nog maar horizontale foto’s te nemen.

Lukt het niet, omdat je object zich alleen maar leent voor verticale foto's? Dan Plaats dan 2 verticale foto's naast elkaar. Bijvoorbeeld 2 foto’s die net wat van elkaar verschillen.

 

"Grids" zijn ideaal om een afbeelding strak op te maken

Grids zijn templates met vakjes. Je vindt ze onder 'Layouts". Je moet bij Layouts even doorscrollen naar beneden en dan vind je ze van zelf. In elk vakje past 1 foto. In Canva heb je echt tientallen soorten grids. Van grids met 2 foto's tot grids waar je meer dan 10 foto's in kwijt kunt. De witruimte tussen de foto's kan je ook een kleur geven door de achtergrond kleur te wijzigen. Als je voor een kleur kiest zorg er dan voor dat hij in de huisstijl van je winkel is. Ik vind zelf wit vaak het mooist omdat dat fris over komt.

Canva-grid-met-2-horizontale-foto's

De foto's die je in de grids plaatst kan je groter maken. Zo kan je ook alleen een detail van de foto tonen. Helaas kan je de foto's op dit moment nog niet kleiner maken. Dit vind ik zelf echt een pinpunt. Hoop dat het snel wèl kan.

Canva-grid-met-9-foto's

 

Tekst op je foto plaatsen

Canva-foto's-met-tekst-en-buttons

In Canva kan je heel makkelijk tekst over een foto plaatsen. Je kan kiezen uit tientallen lettertype's, je kan de letter grootte aanpassen en je kan zelf de kleur van je tekst kiezen. Als je de HEX kleur code's van je huisstijl weet kan je die ook invullen achter #.

Kleur code

 

Canva-moodboard-foto's-wonen

Hier is gekozen voor een handgeschreven lettertype. Let er bij zo'n lettertype goed op dat hij ook nog leesbaar is als hij op Facebook wordt geplaatst. Maak 'm dus niet te klein.

De pijl op de linker foto zit niet in Canva. Maar je kan op Google diverse pijlen vinden die je kan uploaden als plaatje in Canva. Zoek maar eens onder "Arrow png" of "Arrow drawn png". Door png bij je zoekterm in te type krijg je pijlen zonder witte achtergrond en dat is handig als je 'm ergens op wilt plaatsen.

 

Wonen-Fb-afbeeldingen-met-tekst

 

Ook een foto van jou met een klant (of alleen klanten) kan je opleuken met een pakkende tekst. Ook de rechterfoto kan je heel makkelijk zelf maken. 1x het vest op één van je medewerkers en 1x plat op de grond en dan loodrecht er boven gefotografeerd. En dan boven en onder de foto een stukje tekst. Het zwarte blokje met de prijs is een zwart rechthoekje waar je een tekstje in het wit op zet.

 

Foto's met tekst zoals hierboven trekken meteen de aandacht. De rechterfoto maak je heel makkelijk na door een gekleurde cirkel op de foto te plaatsen net daar op tekst. Zoals je ziet is elk woord anders qua dikte. Maak daarom voor elk woord apart en dan kan je spelen met het lettertype, de dikte en de plek waar hij komt te staan.

 

Aan de slag

Ik hoop dat je ziet hoe makkelijk het is om zelf prachtig beeldmateriaal voor Facebook te maken. Maak gratis een account aan op Canva of op Picmonkey en ga aan de slag!

Ik houd er van dat we elkaar kunnen inspireren. Heb je een foto bewerkt in bijvoorbeeld Canva? Plaats in een reactie hieronder de link naar je Facebook bericht. Ik ben benieuwd!Mirjam heeft sinds 2012 honderden modezaken geholpen aan structureel meer klanten & meer omzet door het slim inzetten van Facebook, Instagram & nieuwsbrieven. Mirjam studeerde modevormgeving aan de modeacademie Marja van Riel in Rotterdam en daarna modevormgeving aan de Hoge school voor de kunsten in Utrecht. Ze heeft voor diverse modemerken gewerkt als ontwerper/ stylist en 10 jaar op de winkelvloer als verkoper, inkoper & bedrijfsleider. Ook heeft zij een webshop voor de winkel opgezet en gerund.
Meer over

0 reacties op “Zo maak je zelf prachtig beeldmateriaal voor Facebook

Plaats een reactie


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.