Latest Blogposts

Waarom je deze week nog moet beginnen met het maken van korte video’s voor Facebook

Video’s op Facebook zijn hot. Op dit moment scoren video’s op Facebook veel beter, dan foto’s.

Naast dat Facebook ze vaker aan je volgers toont, worden ze goed bekeken en je volgers zien gauw hoe leuk je winkel is.

Ook worden video’s snel gedeeld door volgers, wat er voor zorgt dat je video’s enorm veel mensen bereiken. Want als iemand je video deelt krijgen zijn of haar vrienden ‘m ook te zien.

Tegenwoordig hoef je een video echt niet meer te laten maken door een professionele cameraman. Je kan het namelijk heel goed zelf. Scheelt je ook nog eens een heleboel geld. Meer dan een telefoon en een simpel video bewerkingsprogramma heb je niet nodig.
 

Posted by MasséusMode on vrijdag 14 juni 2013

 

Waarom je deze week nog moet beginnen met het maken van korte video’s voor Facebook

Facebook heeft de ambitie om Youtube te verslaan op video gebied. Vandaar dat Facebook momenteel video's voorrang geeft op foto's. Facebook pagina's die berichten met video's hebben worden vaker getoond, dan pagina's met uitsluitend foto's. De komende tijd gaat dit alleen nog maar meer worden.

Ik wil je aanraden om zo snel mogelijk met video te beginnen. Het liefst deze week al. Als jij nu regelmatig een video deelt ben je je concurrenten een grote stap voor.

 

Upload je video in Facebook i.p.v. dat je een Youtube video deelt

Facebook wil de grootste worden en is daarom Youtube aan het pesten. Video’s die gedeeld worden vanuit Youtube zijn beduidend minder vaak zien dan video’s die rechtstreeks in Facebook upgeload zijn.

Je moet daarom vanaf nu al je video’s (ook) rechtstreeks in Facebook uploaden. Een bijkomend voordeel is dat video’s die in Facebook zijn geupload veel groter getoond worden dan gedeelde Youtube video’s. Kijk maar even naar de foto hieronder. Hierdoor valt je bericht natuurlijk veel meer op bij je fans.

 

Video upgeload in Facebook vs Youtube video gedeeld op Facebook

 

Waaraan moet je Facebook video voldoen?

 • je video moet kort zijn. Maak 'm niet langer dan 2-3 minuten anders haken mensen af
 • je video moet in het 1e shot al meteen de aandacht trekken, anders klikken mensen 'm meteen weg
 • je moet altijd filmen met voldoende licht. Gebruik bij te weinig daglicht een set lampen (softboxen)
 • zorg dat je goed te verstaan bent. Als je te ver van de camera afstaat gebruik dan een dasspeld microfoon
 • je video’s hoeven niet perfect. Een verspreking of iets wat niet helemaal goed gaat maakt een video juist leuk. Veel persoonlijker dan gelikte video’s. En dat is wat mensen leuk vinden

 

Wat voor video’s kan je maken?

Een paar ideeën:

 • je kan iets voor de camera vertellen. Over nieuwe artikelen die je binnen hebt gehad, je kan een tip geven, je kan mensen uitnodigen voor een event in je winkel
 • je kan een product demonstreren. Wat kan je er allemaal mee?
 • Heb je een paar mooie foto's? Ook daar kan je een video mee maken. Dit heb je binnen 5 minuten gedaan. Zet de foto's achter, maak een kort stukje tekst en spreek dat in. In bijna elk video programma kan je heel eenvoudig beeld en geluid combineren.
 • Je kan het zelfde doen als hierboven, maar dan met een muziekje onder de video. Gebruik wel rechtenvrije muziek. Daar moet je even op Googlen.
 • Van een Powerpoint of keynote dia's kan je ook een video maken. Pak een aantal dia’s, bijvoorbeeld met sfeerplaatjes, stalen, en kleuren. Zet de opname knop aan, spreek de video in en voila je video is klaar
 • je kan je klanten over je winkel laten vertellen
 • je kan een klant filmen met aantal setjes of een voor/na video
 • als woonwinkel kan je bij de klant huis filmen. Artikelen in een normale woonsituatie spreken veel meer tot de verbeelding dan dat een product bij jou in de winkel staat
 • je medewerkers in gesprek met een klant of als ze bezig zijn in het magazijn

 

Voorbeeld video #1 Kees verhouden over hoe je meubels in de olie zet

Geef antwoord op een vraag die je veel krijgt. Er zijn maar heel weinig winkels in de woonbranche die dit soort video's maken. Wees je concurrenten voor en maak regelmatig een video waarin je een veel gestelde vraag beantwoordt.

 

 

Wat voor apparatuur heb je nodig om een video te maken?

 • een telefoon met een camera. Houd je telefoon altijd horizontaal bij het filmen
 • een klein statief (of een stapel boeken) zodat je een stabiel beeld hebt bij het filmen. Als je Googled op "statief telefoon" kom je talloze handige tafelstatieven tegen
 • video bewerkingsprogramma op je computer of als app op je telefoon
 • film je regelmatig met weinig daglicht, dan raad ik je aan om een set van 2 lampen (Softboxen) aan te schaffen.
 • geluid is heel belangrijk bij een video. Ben je niet goed te verstaan, dan kan je met een dasspeldmicrofoon werken. Je hebt ze draadloos (vrij prijzig) en met snoer (laag geprijsd). Ik heb zelf goede ervaring met de Audio Technica ATR3350 lavalier microfoon

 

Voorbeeld video #2 Schuurman Schoenen over trends

Vertel over trends en laat daarbij zien welke artikelen jij hierbij in je winkel hebt. Zorg dat je waardevolle informatie geeft en daarnaast een paar items van je collectie laat zien die daar bij aansluiten. Vertel liever over 1 of 2 artikelen, dan over 7 artikelen. Door juist maar 1 of 2 artikelen te laten zien worden mensen enthousiast en en krijg je ze naar je winkel. Of misschien willen mensen meteen op Facebook al je artikel reserveren.

 

 

Video bewerkingsprogramma’s apps en computer

Er zijn diverse programma’s waarmee je je video’s kunt bewerken. Je kunt het simpel houden door alleen het begin en eind bij te snijden, maar je kunt ook tekst of een titel toevoegen of muziek onder je video zetten. Zeker in het begin zou ik het lekker simpel houden.

Als je je video met je telefoon hebt opgenomen, dan kan je in diverse apps de video ook meteen bewerken. Ik noem er een paar, maar er zijn er veel en veel meer.

 

Video bewerkingkingsprogramma’s voor op je computer:

Als je video klaar is Upload je de video in Facebook zelf (i.p.v. een Youtube video delen)

 

Voorbeeld video #3 Manon van Monstyle over welke schoenen iedere vrouw volgens haar moet hebben

In deze video vertelt zij welke artikelen volgens haar elke vrouw moet hebben. Zij heeft geen winkel, maar dit soort video's kan je wel heel goed voor je eigen winkel maken. Inspireer je volgers en ze zullen de video uit zich zelf delen.

 

 

Voorbeeld video #4 Diehoek meubelen over de Meubelbeurs Keulen 2015

Laat je volgers mee kijken op een beurs die je bezocht hebt. Je volgers zien wat er achter de schermen gebeurt en raken zo meer betrokken bij je winkel. Straks staan de spullen bij je in de winkel en een bezoeker herkent dan de spullen uit de video. Je zou zelfs een video kunnen maken waarin je je volgers vraagt of je dit wel of niet moet opnemen in je collectie.

 

 

Voorbeeld video #5 Miss Sylly: Waar moet ik op letten bij aanschaf van een bikini?

In deze video wordt een vraag van een klant behandeld. Waarschijnlijk hebben veel meer mensen deze vraag. Je laat zo je vakkennis zien en mensen krijgen vertrouwen dat hun ook helpt om de juiste keuze te maken. Kijk eens welke vragen regelmatig gesteld worden en maak daar video's van.

 

Voorbeeld video #6

Ongetwijfeld heb jij ook klanten die uitgebreid bij je in de winkel kijken, maar niet kopen. Met zo'n video neem je een bezwaar weg waardoor ze misschien wel willen kopen. Maak eens een lijstje met veel gehoorde bezwaren en maak daar video's van. Grote kans dat je hier veel mensen over de streep trekt om bij jou te kopen.

 

 

Maak vandaag nog je 1e video

Ben je er klaar voor om je eigen video's te maken?

Ga vandaag of morgen gewoon beginnen aan je 1e video. Hij hoeft echt niet perfect te zijn. En de video's daarna trouwens ook niet. Als je vanaf nu video toepast in je marketing, en je concurrenten zijn daar nog helemaal niet mee bezig, dan heb je meteen een voorsprong.

Heb je vragen over video's maken? Kom je ergens niet uit? Of wil je feedback op je video? Zet je vraag hieronder of stuur me een mail. Ik help je graag verder!

 

Mirjam heeft sinds 2012 honderden modezaken geholpen aan structureel meer klanten & meer omzet door het slim inzetten van Facebook, Instagram & nieuwsbrieven. Mirjam studeerde modevormgeving aan de modeacademie Marja van Riel in Rotterdam en daarna modevormgeving aan de Hoge school voor de kunsten in Utrecht. Ze heeft voor diverse modemerken gewerkt als ontwerper/ stylist en 10 jaar op de winkelvloer als verkoper, inkoper & bedrijfsleider. Ook heeft zij een webshop voor de winkel opgezet en gerund.
Meer over

1 reacties op “Waarom je deze week nog moet beginnen met het maken van korte video’s voor Facebook

Plaats een reactie


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.