Latest Blogposts

Hoe zorg je ervoor dat ze hun decemberaankopen (kleding EN cadeau's) bij jou komen kopen?

Over 3 weken is het al Sinterklaas en over 6 weken Kerst. Veel mensen gaan de komende weken driftig op zoek naar cadeautjes voor hun dierbaren. Ook zullen veel mensen op zoek gaan naar een leuke outfit voor tijdens het Kerstdiner. Misschien zelfs 2 outfits, want op Oudejaarsavond moet je natuurlijk ook wat leuks aan...

Hoe gaaf zou het zijn als een groot aantal mensen dit jaar zowel hun Kerstkleding in jouw winkel(s) koopt, maar ook hun cadeautjes?

In deze video geef ik je tips hoe je ervoor zorgt dat ze Kerst outfit bij jou komen kopen EN hun cadeautjes.

Hoe zorg je ervoor dat je bestaande klanten in december hun aankopen bij jou gaan doen?

Aller eerst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je bestaande klanten hun decemberaankopen bij jou doen. Die mensen kennen je winkel al en als je het een beetje goed aanpakt komen ze zo terug.

Je kan er namelijk nu al voor zorgen dat deze mensen straks in december terug komen.

 • Geef bijvoorbeeld iedereen die de komende 2 weken wat bij je koopt een kortingsbon mee die ze kunnen gebruiken tussen bijvoorbeeld 27 november en 24 december.

Maar je kan meer doen

 • Stuur je klanten via de mail (of per post) de zelfde kortingsbon. Ook die kunnen ze inleveren in dezelfde periode. Sommige mensen zullen ‘m nu dubbel hebben. Dat geeft niet. Of ze komen 2x langs of ze maken iemand anders er blij mee.
 • Maak een FB advertentie waarin je je klant herinnert aan de kortingsbon. Neem als doelgroep voor deze advertentie de e-mailadressen van je klanten.

Promoot je cadeaubonnen

 • Vertel meerdere keren dat je ook cadeaubonnen verkoopt. Doe dit in meerdere Facebook berichten, zet het in je nieuwsbrief, zet een bordje bij je kassa etc. Veel mensen weten niet dat je ook cadeaubonnen verkoopt of zijn het vergeten. Een cadeaubon is altijd een goed cadeautje als je niks weet te verzinnen.
 • Begin één van je berichten met: "Vraag een Cadeaubon voor Sint of Kerst".
 • Vertel de bedragen erbij. Hebben jouw cadeaubonnen een vast bedrag of kunnen ze zelf een bedrag opgeven. Zet het erbij, want dan weten ze waar ze aan toe zijn en zullen ze 'm eerder kopen.
 • Laat zien hoe ze ingepakt zijn. Als je laat zien hoe ze zijn ingepakt ziet zo'n cadeaubon er opeens een stuk feestelijker uit. Ook dan zullen ze 'm eerder kopen.

Accessoires zijn leuk om te geven en om te krijgen

 • Accessoires doen het goed als cadeautje voor de Sint of met Kerst.Leuk om te geven of om te krijgen. Mensen komen hier alleen zelf niet op. Je moet ze dus een hint geven.
 • Besteed hier meerdere Facebook berichten aan.
 • Een diashow waarin je op elke dia 1 of meerdere cadeautjes zet werkt vaak heel goed. Mensen krijgen zo een goed beeld van wat je allemaal hebt.
 • Maak van de diashow een Facebook advertentie. Laat deze advertentie zien aan de mensen die je winkel al kennen (fans en e-mailadressen klantenbestand) en aan mensen die je winkel(s) nog niet kennen (de Look a Like doelgroepen). Vermeld in je bericht het adres van de winkel. Dan zien ze meteen of je wel of niet in de buurt zit.

Tips om je Kerstsetjes te promoten

 • Besteed hier meerdere Facebook berichten aan. Je kan gerust 5x per week een setje laten zien. Zet die zelfde setjes ook in je nieuwsbrief.
 • Maak een bericht met "We hebben de 1e Kerstartikelen (kleding) binnen!". Het maakt niet uit of je de items al hebt hangen. Dat weten de meeste mensen toch niet.
 • Wat het heel goed doet in Nederland is het volgende: Laten zien hoe je de kerstkleding na de kerst door draagt. Als mensen zien dat ze het Kerst item na het Oudejaar nog kunnen door dragen zijn ze veel eerder bereid om het te kopen. Wij Nederlanders zijn altijd bang om iets te kopen wat toch maar 1x gedragen wordt. Als ze zien dat ze het door kunnen dragen, gaan ze veel eerder overstag. Maak bijvoorbeeld een Facebook bericht waarin je 1x het leuke jurkje gestyld voor de Kerst laat zien + 1x met een lekker dik vest of leuk blazertje erover voor op kantoor.
 • Niet iedereen houdt van jurkjes. Laat ook combinaties zien met een broek.
 • Maak Facebook berichten waarin je de mensen laat kiezen. Bijvoorbeeld: "Vind je de linker of rechter leuker? Zou jij kiezen voor de jurk of de broek?".

Zet Facebook advertenties in om meer mensen te bereiken (voor een paar tientjes bereik je al veel extra mensen)

Als je zoveel mogelijk mensen wil bereiken raad ik je aan om te gaan adverteren. En dan niet 1x per week een advertentie, maar meerdere advertenties per week aan meerdere doelgroepen tegelijk. Als 1 setje niet aanspreekt, vinden ze het andere setje misschien wel leuk. Maak zowel advertenties voor de accessoires, als voor de Kerstkleding.

Ik ben geen fan van adverteren via de blauwe knop met "promoten" onder je bericht. Je betaalt dan meer dan nodig is en je bent heel beperkt in de doelgroepen die je kan kiezen. Ik raad je daarom aan om te adverteren in de Power editor.

Heb je geen idee hoe je adverteert in de Power editor en wil je dit wel graag? Neem dan even contact met mij op. Dan kijk ik of ik je in mijn coachsessies kan inplannen. We gaan het dan samen doen. Ik leer je dan hoe je voortaan zelfstandig kan adverteren in de Power editor. Heb je interesse? Neem dan z.s.m. contact op, want ik zit al behoorlijk vol tot 1 januari.

Mirjam heeft sinds 2012 honderden modezaken geholpen aan structureel meer klanten & meer omzet door het slim inzetten van Facebook, Instagram & nieuwsbrieven. Mirjam studeerde modevormgeving aan de modeacademie Marja van Riel in Rotterdam en daarna modevormgeving aan de Hoge school voor de kunsten in Utrecht. Ze heeft voor diverse modemerken gewerkt als ontwerper/ stylist en 10 jaar op de winkelvloer als verkoper, inkoper & bedrijfsleider. Ook heeft zij een webshop voor de winkel opgezet en gerund.
Meer over

0 reacties op “Hoe zorg je ervoor dat ze hun decemberaankopen (kleding EN cadeau's) bij jou komen kopen?

Plaats een reactie


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.