Latest Blogposts

Hoe maak je een bewegende afbeelding voor in je nieuwsbrief?

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen. Nieuwsbrieven waarin een foto verspringt. I.p.v. 1 foto zie je meerdere foto’s achter elkaar. Zoals de beelden hieronder van net binnengekomen items van Expresso.

Doordat de beelden bewegen trekken ze meteen je aandacht. En dat is precies wat je wilt. Zodra iemand je nieuwsbrief opent ziet zij of hij meteen wat jij onder de aandacht wil brengen.

In zo’n impressie kan je ook nog eens veel meer laten zien dan met losse foto’s. In de impressie van Expresso zitten maar liefst 23(!) foto’s. Zet die maar eens los in je nieuwsbrief, dat ziet er niet uit.

Je hebt je vast weleens afgevraagd hoe je zoiets maakt. Want in de meeste mailprogramma’s kan je geen video in je nieuwsbrief zetten. En als je wel een video kan plaatsen moet iemand eerst klikken op de play button voordat hij afspeelt. Grote kans dat ze dat niet gaan doen...Dat is voor veel mensen net een handeling te veel.

Hoe zorg dan toch voor bewegend beeld?

Maak een Gif. Al die bewegende beelden die je in nieuwsbrieven ziet zijn Gifs. En die die Gifs kan je heel makkelijk zelf maken.

Het enige wat je nodig hebt is 2 of meer vierkante afbeeldingen van exact hetzelfde formaat. Het leukste is als alle afbeeldingen een element hebben wat op elke afbeelding terugkomt. Liefst nog op exact dezelfde plek. Bijvoorbeeld je logo of het logo van het desbetreffende merk. Of een zin tekst. In de Gif van Expresso zijn de 2 zinnen tekst het terugkerende element.

Hier is het programma Canva.com heel handig voor

Ik heb de beelden voor de Gif van Expresso zelf gemaakt in Canva. Ik heb eerst de foto’s van de Expresso website geplukt en daarna geupload in Canva. Vervolgens heb ik een vierkant template gekozen. Ik heb eerst 1 afbeelding opgemaakt.

Ik heb de foto die ik wilde gebruiken zo groot mogelijk op het template gezet. Dat is heel belangrijk, want je moet echt zorgen dat iemand meteen verliefd wordt op je items. Hoe groter de items er op staan, hoe meer ze binnen komen bij je lezers. En als laatste heb ik een zinnetje tekst en het logo van Expresso op het template gezet. Afbeelding 1 is nu klaar.

En nu komt de truc

In Canva kan je met 1 klik je afbeelding kopiëren. Na het kopiëren laat je het element wat moet terugkeren staan (het zinnetje tekst en het logo) en haal je de Expresso foto weg. Die Expresso foto vervang je door weer een nieuwe foto van Expresso.

Ditzelfde trucje doe je vervolgens nog een keer. En nog een keer… Je krijgt zo meerdere afbeeldingen die bijna identiek zijn, maar waar je toch elke keer anders items laat zien. Zo kan je in een paar minuten tientallen variaties maken met dezelfde layout. Super handig!

Als je mijn cursus over het programma Canva hebt aangeschaft of je hebt de cursus als bonus bij een andere cursus of bij een coachingstraject gehad, dan heb ik leuk nieuws voor je. A.s. maandag zet ik een extra video in de cursus waarin ik laat zien hoe ik de Expresso afbeeldingen heb opgemaakt. Ook zet ik de Expresso afbeeldingen die ik gemaakt heb in de cursus. Die kan je downloaden en mag je gebruiken voor je eigen Gif.

Gratis programma om een Gif te maken

Als je 2 of meer afbeeldingen hebt gemaakt, heb je daarna een programma nodig om een Gif te maken. Er zijn tientallen programma's waarin dit gratis kan. Als je even googelen op “Gif maken” kom je ze allemaal tegen.

Ik gebruik zelf het programma www.makeagif.com Ben ik ooit tegengekomen en het doet precies wat ik wil. Je upload de afbeeldingen die je wil gebruiken en het programma maakt er binnen een paar tellen een Gif van die je vervolgens gratis kan downloaden. Standaard zet het programma hun watermerk over je Gif, maar als je even inlogt met bijvoorbeeld Facebook halen ze het watermerk voor je weg. Want op hun watermerk zit je natuurlijk niet te wachten...

Nog even de stappen op een rijtje

  • Klik op “Create a Gif”
  • Klik op “Pictures to Gif”
  • Klik op “Tab to add photos”
  • Pas eventueel de snelheid aan (ik heb mijn Gif op 900 gezet)
  • Verder kan je de afbeelding een naam geven en verder nog wat dingen invullen. Ik laat dat meestal leeg
  • Klik op Create Gif
  • En als laatste kan je je Gif downloaden
  • Daarna kan je de Gif gewoon als afbeelding in je nieuwsbrief zetten. Je zal zien dat het vanzelf een bewegend beeld wordt

De Gif kan je trouwens ook gebruiken voor je website of webshop. Daar werkt hij ook. Bij die website waar ik de Gifs maak kan je zoveel Gifs maken als je wil. Gewoon allemaal gratis.

Tip

Als je de Gif gemaakt hebt op bovenstaande website kan je ‘m ook meteen als MP4 downloaden. Super handig, want dan heb je ook een video van je Gif. Die video kan je vervolgens weer op Facebook of Instagram zetten.

Nog wel even een kleine waarschuwing voordat je helemaal los gaat met Gifs. Ik zie wel eens nieuwsbrieven voorbij komen waarin 2 of 3 verschillende Gifs in staan. Dat is teveel. Mensen worden dan knettergek. Houd het bij 1. Dan valt je Gif des te eerder op.

Mirjam heeft sinds 2012 honderden modezaken geholpen aan structureel meer klanten & meer omzet door het slim inzetten van Facebook, Instagram & nieuwsbrieven. Mirjam studeerde modevormgeving aan de modeacademie Marja van Riel in Rotterdam en daarna modevormgeving aan de Hoge school voor de kunsten in Utrecht. Ze heeft voor diverse modemerken gewerkt als ontwerper/ stylist en 10 jaar op de winkelvloer als verkoper, inkoper & bedrijfsleider. Ook heeft zij een webshop voor de winkel opgezet en gerund.
Meer over

0 reacties op “Hoe maak je een bewegende afbeelding voor in je nieuwsbrief?

Plaats een reactie


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.