Latest Blogposts

Met welke strategie krijg je via Facebook klanten naar je winkel?

Ik wil een strategie met je delen waar een aantal van mijn klanten super goede resultaten mee behalen. Ik hoop dat jij ‘m ook gaat toepassen.

Het is een strategie om via Facebook klanten naar je winkel te krijgen. Waarbij je dus van de volgers van je Facebook pagina klanten maakt. Iets wat we natuurlijk allemaal graag willen.

Sinds deze detaillisten (allemaal met een winkel in de woon- en modebranche) deze strategie op Facebook toepassen lukt het ze om hun Facebook volgers als klant in hun winkel te krijgen. En niet een paar, maar in grote aantallen. Vaak zelfs al binnen een week nadat ze deze strategie weer een keer toegepast hebben.

Dat is echt zo gaaf om te zien! Terwijl ze voorheen geen idee hadden hoe ze nou van een volger een klant maakten.

 

Strategie om via Facebook klanten naar je winkel te krijgen

Hoe werkt deze strategie?

Direct verkopen op Facebook heeft bijna nooit zin. Mensen zien je aanbieding wel, maar ondernemen vervolgens geen actie. Je moet het dus anders aanpakken.

Wat wel werkt is: Facebook gebruiken om iets gratis aan te bieden en daarna e-mailmarketing gebruiken om van volgers klanten te maken.

 

 

De 8 stappen die bij deze Facebook strategie horen

 

Stap 1: Je geeft op Facebook eerst iets waardevols gratis weg

Denk bijvoorbeeld aan een bon met een extreem hoge korting op een bepaald product of op een bepaalde groep producten (let op: maak nooit een bon voor je hele collectie! Ik zal je zo vertellen waarom). Je cadeau moet in ieder geval iets zijn wat onmiddellijk de aandacht trekt èn wat je volgers heel erg hebberig maakt. En heel belangrijk: de bon moet beperkt geldig zijn.

 

Stap 2: Kortingsbon (of cadeau) aanbieden aan al je volgers

Die bon (of een ander leuk cadeau) bied je aan in een Facebook bericht of in een Facebook advertentie

 

Stap 3: Bon op je website zetten (niet op Facebook)

En nu komt een belangrijk stukje: de bon zet je niet op Facebook, maar je stuurt de mensen naar een speciale pagina op je website. Dit doe je door in je bericht of advertentie een link op te nemen naar die betreffende pagina.

 

Stap 4: Voornaam en e-mailadres verzamelen

Op die websitepagina kunnen de mensen in ruil voor bijvoorbeeld die kortingsbon hun voornaam en e-mailadres achterlaten.

 

Stap 5: mail 1 met kortingsbon

Vervolgens stuur jij ze die kortingsbon via een mailtje. En vergeet de aanvrager ook niet te bedanken in je mail.

 


 

De e-mailadressen die je zo in handen krijgt zijn super waardevol, want je hebt hiermee e-mailadressen van mensen die geïnteresseerd zijn in jouw product

Want als iemand de bon heeft gekregen en daarna niet direct naar je winkel komt heb je toch zijn e-mailadres

 


 

Stap 6: mail 2  met vriendelijke herinnering dat je ze een kortingsbon hebt gestuurd

Je kan deze persoon vervolgens 3 dagen later nog een mail sturen met een vriendelijke herinnering.

 

Bijvoorbeeld:

“Beste [voornaam],

3 dagen geleden heb je van mij een bon gehad met ..% korting op ….product. Ik wil je hierbij er aan herinneren dat de bon nog …dagen geldig is.
Ik hoop je deze week in de winkel te zien!

Met vriendelijke groet, ….

P.s. Wist je trouwes al dat wij gratis je oude bed afvoeren?”

 

 

Stap 7: mail 3 benoem voordelen, neem bezwaren weg en laat je expertise zien

Na 7 dagen stuur je nogmaals een mail. Uiteraard alleen aan de mensen die nog niet in je winkel geweest zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ze nog niet bij je in de winkel geweest zijn. Ze kunnen het druk gehad hebben of ze twijfelen of ze er goed aan doen om bij jou hun geld uit te geven. Vandaar dat je na 7 dagen nogmaals een mail stuurt.

In deze mail ga je proberen deze persoon als nog naar je winkel te krijgen.

Dit doe je door:

  • de voordelen van het product te benoemen èn waarom je er zelf zo enthousiast over bent
  • je verteld kort iets over de service die jullie als winkel bieden. Dat je bijvoorbeeld de oude vloer afvoert, de kamer stofvrij aflevert of als je een modezaak hebt dat je ook een broek kan inkorten mocht hij te lang zijn.
  • onderaan deze mail vertel je tot wanneer de bon geldig is. En dat hij niet te lang moet wachten, want dan loopt hij deze enorme korting mis. En dat zou toch zonde zijn!

 

Met deze mail bouw je vertrouwen op en hierdoor durven mensen hun geld bij jou kunnen uit te geven. En je laat tevens zien dat jij de expert bent waar hij of zij moet zijn.

En het aller belangrijkste: je neemt bezwaren bij mensen weg om de koop uit te stellen. Hierdoor komt deze persoon misschien als nog naar je winkel.

 

Stap 8: mail 4 de allerlaatste herinneringsmail (deze mail levert vaak alsnog klanten op)

Nu stuur je een allerlaatste herinneringsmail aan de mensen die nog steeds niet in je winkel geweest zijn. Je vertelt vriendelijk dat ze nu moeten beslissen, want je bon loopt morgen of overmorgen af. En dat dit echt de allerlaatste kans is dat ze deze bon kunnen gebruiken. In deze mail kan je een paar aantrekkelijke foto’s van je product zetten. Of je plaats 2 testimonials van klanten die het product al gekocht hebben.

Je zal zien dat er zelfs na deze mail als nog een aantal mensen naar je winkel komt. Je hebt nou eenmaal altijd mensen die een bepaalde dwang nodig hebben om tot actie over te gaan. En al zijn het maar 5 mensen, dan heb je toch 5 klanten er bij die niet waren gekomen als je dit laatste mailtje niet had verzonden.

Maak daarom niet de fout dat je slechts 1 of 2 mailtjes stuurt. Verstuur ook mail 3 en mail 4. De mensen hebben immers zelf de bon aangevraagd, dus ze waren van plan om wat aan te schaffen. En 1 detaillist vertelde mij dat hij 4 maanden na het laatste mailtje als nog een klant in de winkel kreeg n.a.v. die eerdere mailtjes. Zo zie je maar, het effect kan ook nog langer werken.

 

De kortingsbon moet slechts voor een specifiek deel van je collectie gelden

De kortingsbon die je op Facebook aanbiedt moet heel specifiek zijn.

Heb je een winkel in de wonininginrichting dan moet je geen bon weggeven met korting op je gehele collectie, maar een bon met 10% korting op parket. Of 20% op gordijnen. Want door specifiek te zijn krijg je de naam en mailadres van mensen waar van je weet dat ze parket of gordijnen willen gaan aanschaffen.

Maak niet de fout zoals veel winkeliers om de bon voor je gehele collectie te doen. Want als jij een uitgebreid assortiment verkoopt heb je geen idee waar iemand in geïnteresseerd is en dan gaan je mails veel te algemeen worden, wat niet gaat werken. Als je een bon met korting op gordijnen weggeeft weet je dat deze mensen gordijnen willen aanschaffen. Je mails kunnen daarom ook specifiek over dit product gaan.

 

De marge die je weggeeft

Ik hoor je al denken: “15% op parket of 20% op gordijnen, dan is mijn marge toch grotendeels weg?” Ja dat klopt. Maar je kan het ook van een andere kant bekijken. Als je deze bon niet had weggeven, dan had je deze mensen niet in je winkel gehad. Nu is er grote kans dat ze wel in je winkel komen en aan jou de taak om ze naast parket of gordijnen meer producten te verkopen. Of producten te verkopen waar een hogere marge op zit. Het gaat er om dat ze naar je winkel komen.

Wat je weggeeft hoe niet altijd een kortingsbon te zijn. Je kan ook een volledig product weggeven. Het hoeven geen dure producten te zijn, maar wel altijd spullen die mensen echt heel graag willen hebben.

 

Houd het mailen simpel

Houd het mailen simpel. Je kan in 1e instantie de mensen gewoon mailen vanuit het mailprogramma wat je normaal gesproken ook gebruikt. Het is belangrijk dat je gewoon begint. Later kan je dan een abonnement op een autoresponder systeem aanschaffen waarmee je geautomatiseerd iedereen gaat mailen.

Je maakt voor af 4 mailtjes en die kopieer en plak je vervolgens voor iedereen. Iedereen krijgt dezelfde mailtjes, maar zorg wel dat alle mailtjes met ‘Beste en dan de voornaam” begint. Voor de ontvanger lijkt het dan of dit mailtje speciaal aan hem geschreven is.

 

Ga jij deze strategie ook toe passen?

Het lijkt me super tof als je deze strategie ook meteen voor jouw winkel gaat toepassen. Een aantal klanten van mij heeft hier ontzettende goede resultaten mee en dat gun ik jou ook! Ik hoor graag in een reactie hieronder of je denkt dat deze strategie ook voor jouw winkel werkt.

Laat het me weten!

Mirjam heeft sinds 2012 honderden modezaken geholpen aan structureel meer klanten & meer omzet door het slim inzetten van Facebook, Instagram & nieuwsbrieven. Mirjam studeerde modevormgeving aan de modeacademie Marja van Riel in Rotterdam en daarna modevormgeving aan de Hoge school voor de kunsten in Utrecht. Ze heeft voor diverse modemerken gewerkt als ontwerper/ stylist en 10 jaar op de winkelvloer als verkoper, inkoper & bedrijfsleider. Ook heeft zij een webshop voor de winkel opgezet en gerund.
Meer over